رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه کشاورزان در ۱۷ شهرستان استان برای کشت دوم اقدام کردهاند، اظهار کرد: این وسعت از شالیزارهای استان به کشت محصولاتی اعم از پاچ باقلا، باقلابرکت، شبدر، سبزیجات برگی، غدهای و برنج راتون یا برنج چین دوم اختصاص یافته است.
صالح محمدی با بیان اینکه برنامه توسعه کشت دوم در گیلان طی سال جاری نسبت به پارسال ۱۰ درصد افزایش دارد، اضافه کرد: برآورد میشود تا پایان اجرای برنامه کشت دوم ۴۸ هزار میلیارد ریال درآمد ناخالص نصیب کشاورزان استان شود.
وی با اشاره به اهمیت کشت دوم در شالیزارها بعد از پایان فصل کشت و کار برنج و لزوم فرهنگسازی آن اظهار کرد: کشت دوم موجب تثبیت ازت خاک، بهبود شرایط خاک و کاهش علف های هرز در کشت اصلی میشود ضمن اینکه هزینههای تولید در این مرحله از کشت به مراتب کمتر از کشت بهار و تابستان است.
وی درباره پرورش راتون در شالیزارها بیان کرد: راتون همزمان با برداشت برنج در زمینهای شالیزاری همه شهرستان های گیلان پرورش داده میشود و شهرستانهای رشت، صومعهسرا، آستانهاشرفیه و لاهیجان بیشترین سطح پرورش راتون استان را به خود اختصاص دادهاست.
برنج راتون یا همان برنج چین دوم از جوانه زدن مجدد ساقههای برنج بعد از برداشت کشت نخست ظاهر میشوند و ربطی به کاشت برنج در نوبت دوم یا کشت دوم ندارد؛ هزینه پایین تولید، دوره رشد کوتاه، کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب و نهادههای کشاورزی، کیفیت بالا و عطر و طعم مناسب از مزیتهای کشت آن است.
محمدی با بیان اینکه کشت راتون امسال در ۸۵ هزار هکتار از شالیزاهاری گیلان انجام شدهاست، اضافه کرد: پیش بینی میشود تا ۸۰ هزار تن شلتوک به ارزش اقتصادی ۳۲ هزار میلیارد ریال از پرورش راتون در استان نصیب کشاورازن شود.
بر اساس تقویم کشاورزی استان، زمان مناسب کشت حبوبات پائیزه از نیمه دوم مرداد تا دهه آخر شهریور، شبدر بلافاصله بعد از برداشت برنج (شهریور و مهر)، سبزیجات برگی و غدهای از نیمه دوم شهریور تا نیمه آبانماه، باقلا از نیمه دوم مهر تا اوایل آذرماه و راتون بعد از برداشت برنج است.
امسال ۲۰۲ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان به روش مکانیزه کشت شد و در ۲۱۰ هزار هکتار از زمینهای برنجکاری استان نیز به شیوه مکانیزه برداشت شدهاست، استحصال افزون بر یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن شلتوک با احتساب تولید راتون برآورد شدهاست.
همچنین بر اساس آخرین آمارها، گیلان دارای ۳۱۴ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیتند؛ برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمدهترین محصولات کشاورزی استان به شمار میرود.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور است که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه نخست را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج به خود اختصاص دادهاست، شهرستانهای رشت و صومعهسرا بیشترین سهم را از مساحت اراضی شالیکاری گیلان در اختیار دارند.