دکتر محمدتقی آشوبی امروز، ۱۶ آبان ماه در نشست مشترک روسای دانشگاههای استان گیلان با مجمع نمایندگان، با اشاره به نمای کلی از نظام سلامت گیلان، اظهار کرد: گیلان با جمعیت سالمندی بالا و پایین بودن نرخ رشد جمعیت در کشور، با ضعف عدیده در زیرساختهای درمانی و تجهیزاتی مواجه است.
وی با اشاره به کمبود نیروهای متخصص و فوق تخصص و نیروهای فنی و بامهارت در گیلان، افزود: هم اکنون حدود چهار هزار و ۶۰۰ نیروی پرستار اعم از رسمی و طرحی در بخش دولتی استان گیلان مشغول خدمت هستند، اما در عین حال دستکم یک هزار و ۹۰۰ پرستار کمبود داریم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به اشتغال ۸۰۰ پزشک متخصص در بخشهای دولتی استان، گفت: نظام سلامت استان گیلان برای ارائه خدمت در بخش دولت حداقل ۱۶۰ پزشک متخصص کمبود دارد.
آشوبی با بیان اینکه کمبود برخی از پزشکان متخصص موجب اخلال در ارائه خدمات تعدادی از بخشهای درمانی در شهرستانها و حتی مرکز استان میشود، افزود: بیشترین کمبود پزشک متخصص در رشتههای بیهوشی، رادیولوژی، آسیبشناسی، قلب، داخلی، اطفال و طب اورژانس است و این مضیقهها نظام سلامت را نه تنها در استان بلکه در کشور با چالش عمده و راهبردی مواجه میکند.
وی با بیان اینکه عدم وجود پزشک متخصص در بیمارستانهای استان باعث عدم تعادل سرمایه فیزیکی و سرمایه انسانی در بیمارستانهای دانشگاهی شده، خاطرنشان کرد: پایین بودن شدید ضریب اشغال تخت در بیمارستانها، عدم توانایی بیمارستانها در ارائه خدمات تخصصی به مردم در سطح شهرستانها و کسری شدید درآمد در بیمارستانها با وجود هزینههای بالا نگهداری و تامین تجهیزات و در نتیجه هدررفت منابع مالی از جمله پیامدهای کمبود پزشکان متخصص است.
رئیس علوم پزشکی گیلان کمبود شدید تخت بیمارستانی را یکی از مهمترین چالشهای دانشگاه علوم پزشکی گیلان برشمرد و افزود: گیلان دو هزار و ۲۶۸ تخت درمانی کمبود دارد که در صورت افتتاح بیمارستان ۴۲۱ تختخوابی لاکان به عنوان بیمارستان جنرال و اضافه شدن به ظرفیت استان بر اساس برآوردهای صورت گرفته، دستکم حدود یک هزار و ۸۴۷ تخت بیمارستانی دیگر تا رسیدن به میانگین کشوری مورد نیاز است.
آشوبی با بیان اینکه نیمی از بیمارستانهای استان دارای بیش از ۳۰ سال قدمت هستند، ادامه داد: تقریبا همه بیمارستانهای تخصصی ریفرال شهر رشت دارای نرخ آسیبپذیری بالایی بوده و نیازمند توجه هستند.
وی با بیان اینکه یکی از اصلیترین ماموریتهای دانشگاه علوم پزشکی مقوله آموزش بوده و در همین مبحث نیز گیلان با مشکلات عدیدهای روبرو است، گفت: استیجاری بودن ساختمان دانشکده بهداشت، کمبود فضای فیزیکی برای دانشجویان در دانشکده پزشکی و وجود مسافت فی مابین دانشکدهها و مشکلات دسترسی برای اساتید مشترک در دانشکدهها، دانشگاه علوم پزشکی گیلان را رنج میدهد.
رئیس علوم پزشکی گیلان داشتن مجتمع دانشگاهی سایت لاکان را رافع بسیاری از مشکلات آموزشی درمانی در گیلان دانست و خاطرنشان کرد: آینده دانشگاه علوم پزشکی گیلان به داشتن پردیس دانشگاهی لاکان گره خورده است و ما برای برونرفت از چالشهای عدیده در نظام سلامت، راهی جز اتمام طرحهای نیمهتمام پردیس دانشگاهی لاکان نداریم.
آشوبی به دلایل و ضرورت داشتن مجموعه پردیس دانشگاهی اشاره کرد و گفت: تجمیع فضاهای پراکنده آموزشی، درمانی، بهداشتی و پژوهشی، دسترسی آسان مردم استان به خدمات دانشگاه، الزام وزارت متبوع برای داشتن پردیس دانشگاهی، امکان دریافت اعتبارات ملی و استانی، تسهیل ایجاد زیرساخت های مورد نیاز در یک مجموعه منسجم و داشتن توجیهات مورد نیاز درخصوص پدافند غیرعامل از جمله ضروریات راهاندازی این مجتمع آموزشی – درمانی در استان است.
وی با اشاره به احداث پروژه بیمارستان ۴۲۱ تختخوابی در پردیس دانشگاهی لاکان رشت، عنوان کرد: براساس گزارش وزارت راه و شهرسازی بیمارستان جنرال ۴۲۱ تختخوابی لاکان حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای راهاندازی نیازمند تجهیزات، نیروی انسانی و… است که بخشی از تجهیزات مورد نیاز آن توسط دانشگاه خریداری و دپو شده است.